DIVADELNÝ MÁG

05.10.2009 Prešov

Pri príležitosti stého výročia narodenia Prof. Arch. Martina Brezinu pripravila Galéria Per Spektrum Prešov vernisáž pod názvom Divadelný mág.
Vo štvrtok 2. októbra bola výstava slávnostne otvorená za účasti jeho syna akademického maliara Slavomíra Brezinu.
Opýtali sme sa ho kto prišiel s myšlienkou usporiadať túto výstavu a prečo práve v Galérii Per Spektrum Prešov?
- S myšlienkou som prišiel ja a môj brat Ľubomír, a keďže som členom Galérie Per Spektrum, bolo samozrejmé, že výstavu usporiadame tu. Je to galéria, ktorá je veľmi navštevovaná, je aktívna a známa nie len v Prešove, ale už aj na celom Slovensku.

Kto vyberal diela na výstavu a podľa akého kľúča ste postupovali?
- Diela som opäť vyberal ja a musím povedať, že to bolo veľmi ťažké. Otec za svojho života vytvoril vyše 600 scénických výprav a každá výprava mala aj dve – tri scény. Chcel som, aby to bolo pestré, aby výstava zahŕňala návrhy scén pre operu, balet, komédiu, drámu aj rozprávku.

Martin Brezina žil a pracoval v Prešove plných 60 rokov. Realizoval však scény nie len pre domovské divadlo DJZ, ale aj pre divadlá v Košiciach, Bratislave, Banskej Bystrici, Martine, Žiline, Spišskej Novej Vsi, Ostrave, Brne, Kladne, Pardubiciach, Kyjeve a inde. V oblasti slovenskej scénografie mu nesporne patrí jedno z popredných miest.
Na slávnostnom otvorení výstavy vystúpila speváčka Adriena Bartošová so skupinou. Ľahký jazz sa niesol nádvorím galérie a príjemne osviežil atmosféru podujatia.
 

Vyberte región